HTML

Read & Eat

Ül egy fickó a konyhában, főzne, de nem tudja mit. És akkor jön a szikra, kipakolja a hűtőt, a szekrényeket, és alkotni kezd. Alkossatok vele :)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Három recept brokkolilevesre

2007.10.25. 22:43 Gasztromókus

BROKKOLIKRÉM-LEVES
 
Az alaposan megmosott, a torzsáról levágott brokkolirózsákat vajon megpároljuk, kevés liszttel megszórjuk, csontlével vagy vízzel felengedjük, kevés tejet adunk hozzá, sóval és fehérborssal ízesítve puhára főzzük. Ezután a főzőlét leöntjük egy másik edénybe, hogy később még felhasználhassuk. A brokkolit átpasszírozzuk (turmixgépet vagy botmixert is használhatunk, ekkor a zöldségmennyiség felének megfelelő főzőlét hagyjunk az edényben), majd passzírozás után engedjük fel annyira a maradék lével, hogy a kellő állagot elérjük. Közben egy másik edényben keverjünk el tejszínt tojássárgájával (1 dl tejszínhez két tojássárgáját számítsunk), és a már elkészült levesből folyamatos keverés mellett engedjük fel, míg levesünkkel azonos hőmérsékletű lesz, ekkor öntsük össze a kettőt, és alaposan keverjük el. Mikor elkészült, csípkedjünk vajat a tetejére, hogy megakadályozzuk a bőrösödést. Sütőben, kevés vajon zsemlekockát pirítunk, melyet külön tálkában kínálunk a leveshez.
 
 
BROKKOLILEVES GORDON RAMSAY MÓDRA
 
Villámgyorsan elkészíthető leves. A brokkolikrém-leveshez hasonlóan előkészített brokkolirózsákat lobogó sós vízben puhára főzzük, kevés feketeborssal ízesítjük. Mikor puhára főtt, leszűrjük, turmixgépbe tesszük, a főzőlével a feléig felöntjük, és összeturmixoljuk. Ha állaga nem megfelelő, a főzőléből tovább pótoljuk. Elkészültekor vajat csipegetünk rá. Tálaláskor érett camembert sajt-szeleteket helyezünk a tetejére.
 

 
 
BURGONYÁS BROKKOLILEVES BEVERT TOJÁSSAL
 
A brokkolit a fenti receptekben leírtak szerint előkészítjük. Burgonyát hámozunk, és egészen vékony, chips-szerű karikákra vágjuk. A zöldségeket együtt tesszük fel főni, sóval és feketeborssal ízesítjük. Lisztből, vajból és petrezselyemzöldből rántást készítünk, ezt a zöldségek főzőlevéből engedjük fel folyamatos keverés mellett, majd a készülő leveshez öntjük, és kiforraljuk. Turmixgéppel vagy botmixerrel passzírozzuk a levest, majd vajat csipegetünk a tetejére. Személyenként egy tojást felütünk (fontos, hogy külön-külön csészébe kerüljenek!). Egy nem túlzottan kis edényben sóval és ecettel vizet forralunk. Mikor lobog, habverővel örvényt keltünk benne, ebbe öntünk egy tojást. Az örvény és az ecet hatására a sárgáját gyönyörűen burkolja majd a megfőtt fehérje. A bevert (vagy buggyantott) tojás úgy finom igazán, ha csak a fehérje főtt meg, és a sárgája folyik. A kész tojást jeges fürdőbe helyezzük néhány pillanatra, azután már mehet is a tányérba, amelyen tálalni fogunk. Tálaláskor a bevert tojás köré merjük a levest, lehetőleg annyit, hogy ne takarja el teljesen.

Szólj hozzá!

Címkék: leves kaja étel szakács főzés recept gasztronómia brokkoli

A bejegyzés trackback címe:

https://readeat.blog.hu/api/trackback/id/tr84208359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása